Проєкт “Добраніч” у 2024 році

Через війну у 2024 році понад 1 мільйон маленьких українців залишаються за кордоном та не мають доступу до УКРАЇНОМОВНОЇ літератури.
Втрачаючи зв’язок з рідною культурою, наші майбутні покоління поступово втрачають і Батьківщину.
Сьогодні ми в проєкті «Добраніч» продовжуємо збирати та передавати для культурних центрів країн Європи, що працюють з дітьми з України, нові або вживані (у гарному стані) книги для дітей та дорослих українською мовою 📖 від приватних осіб та відповідального бізнесу, щоб забезпечити протягом 2024 року до 50 тисяч українських родин за кордоном спілкуванням з рідною книгою.
Долучитися до проєкту просто, адже у кожного з вас вдома чи в корпоративній бібліотеці вже є книги, які ви прочитали і можете передати до нашого проєкту з будь-якого куточка України.
Подаруйте дітям зв’язок з рідним словом – підтримайте українську мову та культуру!
Більше року тому «Фонд освітніх ініціатив» започаткував проєкт «Добраніч», щоб допомогти зібрати та передати книжки родинам, які залишили свої домівки у пошуках безпеки.
Завдяки допомозі благодійників 🫶, які долучились до проєкту минулого року, сотні дітей отримали книжки українською мовою. А з ними те незбагненне відчуття безпеки та затишку, яке огортає, коли читаєш книгу рідною мовою.
Рідну мову можна порівняти із генетичним кодом людини. Саме в ній зберігається пам’ять про події, які відбувались з народом – носієм мови протягом всієї історії. Вона поєднує минуле з сучасністю, є невід’ємною ланкою культурного коду нації. Дитина знайомиться зі світом, пізнає його через призму мови. І відбувається це в сім’ї.
Сьогодні українські батьки читають дітям книжки під завивання сирен або серед чужих, хоч і безпечних стін. Завтра ці діти будуть визначати майбутнє України. І яким воно буде, значною мірою залежить від того, як вони будуть відчувати свою національну ідентичність. Ви можете їм допомогти зміцнити зв’язок зі своїм корінням, своєю батьківщиною, долучившись до збору книжок українською мовою в рамках проєкту «Добраніч»!
Розпочинаючи проєкт, в глибині душі ми сподівались, що він не буде довготривалим або переросте в щось інше. Та він досі актуальний, бо мільйони наших співгромадян все ще не можуть повернутись додому.
Проєкт дійсно трансформувався, хоча не зовсім так, як ми очікували:
* Ми збираємо книжки не лише для дітей, але і для дорослих
* Географія проєкту розширилась за межі України
Запрошуємо вас долучитись до цієї доброї справи!

Дані для відправки книжок та зв’язку з координатором проєкту:
Україна, Київ, Поштомат НП 46412 або Відділення НП 58, для Тетяни Облакевич, +380 99 327 17 61

Пліч-о-пліч до Перемоги!