Міжнародна допомога – освітянам України: благодійна програма «Незламна освіта» продовжує забезпечувати потребу освіти в комп’ютерному обладнанні

Благодійна програма «Незламна освіта», започаткована Фондом освітніх ініціатив» за сприяння Міністерства освіти і науки України та підтримки партнерів з розвитку, має на меті допомогти забезпечити доступ до дистанційної освіти та покращити матеріально-технічне закладів освіти.

За даними МОН станом на листопад 2023 року, для забезпечення доступу до дистанційного навчання наразі необхідно придбати 327 881 цифрових пристроїв для дітей та 68 073 девайсів для вчителів з соціально вразливих категорій населення. При цьому, критична потреба у девайсах становить 96 449 та 29 012 девайсів відповідно, для учасників освітнього процесу з десяти областей України, де більшість шкіл працює в змішаному або онлайн форматі. Тому подальше посилення матеріально-технічної бази закладів освіти, які працюють в дистанційному режимі є одним з пріоритетів МОН та партнерів з розвитку.

Перші результати проєкту
За вересень-листопад 2023 в рамках реалізації програми «Незламна освіта», від шотландського партнера Reusing IT отримано 480 ПК, які були відправлені до 22 закладів освіти в 17 регіонах України. Дашборд проєкту за посиланням https://shorturl.at/givE1
Також з метою подальшої плідної співпраці для забезпечення цифровізації освіти в Україні, представниками Фонду освітніх ініціатив та Hearts for Ukraine була здійснена робоча поїздка до Шотландії на запрошення Reusing IT.

Під час візиту відбулося багато продуктивних зустрічей зі спонсорами та партнерами Reusing IT з метою подальших кроків у посиленні матеріально-технічої бази закладів освіти України.

Зокрема, на зустрічі з представниками, глобального лідера у сфері закупівлі, відновлення та продажу обладнання для корпоративних ІТ-систем, обговорили механіку співпраці з ІТ-компаніями по викупу вживаної техніки та реалізації благодійних ініціатив для подальшої співпраці з партнерами в США.

З логістичним партнером Reusing IT обговорили організаційні питання щодо наступної поставки гуманітарної допомоги в Україну у розмірі 2000 комп’ютерів для потреб освіти, яка очікується у березні 2024 року.

З представниками найбільшого донора Reusing IT, розглянули ключові питання – важливість побудови сталих партнерств між бізнесами та благодійними організаціями, механіку передачі девайсів на потреби освіти, зокрема, співпрацю компанії з Reusing IT.

Під час зустрічі з партнерами Reusing IT команда проєкту також обговорила можливість постачання вживаних робочих комп’ютерів для повторного використання, замість їхньої переробки та утилізації, зокрема, техніки Apple, шляхом залучення до переговорів з технологічними компаніями представників України.

Відбулася важлива зустріч команди проєкту з колегами з Університету Сент-Ендрюса, який є одним з головних донорів обладнання для Reusing IT (та в подальшому для України). За результатами зустрічі колеги з університету планують залучити інші заклади вищої освіти Шотландії до програми по збору та передачі вживаної техніки, яка буде передана закладам освіти України.

Які потреби освіти комп’ютерним обладнання вже забезпечені

Станом на листопад 2023 року за даними МОН, в якості гуманітарної допомоги на потреби освіти було передано 135 805 одиниць комп’ютерного обладнання, із яких:

– на потреби педагогічних працівників – 96 011 одиниць;
– на потреби здобувачів освіти – 38 441 одиниць;
– на покращення матеріально-технічного забезпечення закладів освіти, у тому числі в кабінети інформатики – 1 353 одиниці.

Уся інформація про отримане обладнання до рівня закладу освіти, типів користувачів, партнерів, які забезпечили передачу можна відслідковувати через інтерактивний публічний дашборд, який було створено та презентовано МОН та Мінцифри у липні цього року.

Подальші кроки та нові можливості

Реалізація програми “Незламна освіта” триває та мобілізує ще більше партнерів з розвитку.
Зокрема, спільно з американським фондом Hearts for Ukraine планується розширення програми в США для збору девайсів серед американських компаній Кремнієвої долини за механікою роботи Reusing IT в Шотландії.
Соціально-відповідальні компанії України також мають можливість взяти участь в проєкті», – розповідає засновниця проєкту Надія Омельченко.

Техніка, яка передається для закриття потреб закладів освіти України благодійному фонду «Фонд освітніх ініціатив» в рамках проєкту «Незламна освіта» має відповідати трьом параметрам:

– не мати критичних пошкоджень та подряпин на моніторі;
– мати місткість пам’яті не менше 3 GB;
– мережеве та Wi-Fi обладнання у будь-якому стані.

Для передачі такої техніки й участі в проєкті «Незламна освіта» можна звернутися на всеукраїнську безоплатну гарячу лінію за номером: 0 800 351 018.

Діти – наше майбутнє. Забезпечити їх освіту сьогодні має бути пріоритетом кожного соціально-відповідального підприємства України.